Kara kış ülkemize kapılarını açtı ve salgın hastalıklar boy göstermeye başladı. Şuan salgın olan grip virüsü en az on gün insan vücudunu perişan etmekte ve halsiz bırakmakta. ”Peki bu hastalık hamile kadınlar için ne kadar tehlikeli? Ayrıca grip anneden bebeğe geçebilir mi? ” sorularının yanıtını merak ediyorsanız bu makeleyi okumanızı öneriyoruz.
Grip Anneden Bebeğe Geçebiliyor!
Uzmanlar gebeliğinin son dönemine yaklaşan grip hastalığına yakalanmış kadınların bu hastalığı bebeğine geçirme riskinin çok yüksek olduğunu dile getiriyorlar. Grip sonrası meydana gelen kalp hızındaki artış, oksijen tüketimi ve bağışıklık sistemindeki değişimler gribe bağlı komplikasyonların görülme ihtimalini oldukça arttırmakta.
Grip Aşısını Hamile Kadınlar Yaptırabilir Mi?
Gribin yaratacağı etkiyi hafifletmenin en etkili yolu grip aşısı yaptırmaktır. Böylece sadece gebe kadın hastalığa karşı korunmakla kalmayacak, bebek de gripten korunmuş olacak.
Grip aşısı canlı virüs içermedği için hamile kadınlara uygulanmasında hiç bir mahsur yoktur. Ayrıca bu aşıyı emziren anneler de gönül rahatlığı ile yaptırabilirler. Grip aşısı gebeliğin her döneminde güvenli olsa da ilk ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak da fayda var.
Gebelik Döneminde Gribi Daha Hafif Atlatmak İçin Neler Yapılmalı?
Hastalığın nasıl atlatılacağından çok gribe yakalanmamak için çaba sarf edilmelidir. En azından salgın dönemlerinde fazla kapalı ortamlarda kalmamak ve hijyene her zamankinden daha fazla önem vermek gerekir.
Onca çabanıza rağmen yine de gribe yakalandıysanız en etkili tedavi yöntemi yatak istirahatidir. Geniz akıntısının vereceği huzursuzluktan kurtulmak için bir kaç yastık kullanarak başı yukarda tutmak gerekir. Boğaz ağrısı şikayetleri için pastil, burun tıkanıklığı için de okyanus suyu kullanılmasını tavsiye eden doktorlar şikayetler bittiğinde yine de dinlenmeye devam edilmesi konusunda anne adaylarını uyarıyor.